Maminka s děťátkem
Jaké jsou benefity plnotučného kojeneckého mléka? Nebude miminko tloustnout?
11. 06. 2021

Jaké jsou benefity plnotučného kojeneckého mléka? Nebude miminko tloustnout?

Plnotučné mléko obsahuje nejen tuk, který pro miminka představuje potřebný zdroj energie, ale i další biologicky důležité látky. Studie přitom ukázaly, že jeho konzumace nemá negativní vliv na hmotnost dětí. Maminky se proto nemusejí bát, že by kvůli tomu jejich miminka začala přibírat na váze. Naopak můžou využít všech skvělých vlastností, které plnotučné mléko nabízí. Díky jeho obsahu v kojeneckých formulích miminka lépe vstřebávají vápník a mají měkčí stolici. Lépe a déle také spí, takže spokojení jsou nejen mrňouskové, ale i jejich rodiče.

Mléčný tuk obsahuje důležité látky

Jednou z nejdůležitějších živin obsažených v mateřském mléce je tuk. Ten se v něm vyskytuje v podobě drobných kuliček obalených lipo-proteinovou membránou. Kojenci z něj získávají nejen energii, ale je významný také z hlediska jejich vývoje. Tuky poskytují například esenciální mikronutrienty (vitamíny A, D, E, K a polynenasycené mastné kyseliny – PUFA) a jsou významné také z hlediska podpory gastrointestinálních funkcí a lipidového a lipoproteinového metabolismu.

A nejen to – tuky mají vliv také na vývoj imunity. Od poloviny 20. stolení se ale při výrobě mléčné kojenecké výživy kvůli šetření mléčný tuk nahrazuje rostlinnými oleji. Proč? Protože jsou zkrátka levnější. Běžná komerčně vyráběná kojenecká mléka proto často neobsahují biologicky důležité látky mléčného tuku nebo se do nich následně musí přidávat ve formě MFGM (Milk Fat Globule Membrane; česky = membrána mléčných kuliček).

Spokojené jsou děti i rodiče

Základem kojeneckého mléka Kendamil je kvalitní plnotučné kravské mléko, a proto se do něj již žádný mléčný tuk přidávat nemusí. Pro miminka je tento tuk lehce stravitelný a díky plné mléčné chuti jim toto mléko také chutná. Kendamil, jakožto plnotučná mléčná receptura, obsahuje vyšší podíl kyseliny palmitové na pozici sn-2. Takové složení více odpovídá unikátní struktuře tuků mateřského mléka, což napomáhá vstřebávání vápníku a kyseliny palmitové.

Ukázalo se, že množství vápníku vylučovaného ve stolici kojenců, kteří dostávali mléčný tuk, bylo nízké, což znamená, že se lépe vstřebává a dochází k lepší mineralizaci kostí, přičemž ve stolici pozorovaných kojenců bylo nižší i množství palmitátových (vápenatých) mýdel. Receptura mléka Kendamil zajišťuje, že se ve střevech miminek toto mýdlo tak, jak je tomu v případě některých rostlinných tuků, netvoří. Jejich stolice je tedy měkčí, čímž se mimochodem snižuje i riziko zácpy. Takové děťátko méně pláče a více spí. A spánek? Ten je důležitý nejen pro vývoj dítěte, ale také pro rodiče. Protože pouze dobře vyspaný rodič může být spokojený rodič. A protože je živočišný tuk mnohem lépe stravitelný než rostlinné tuky, je Kendamil vhodný i pro děti s citlivějším trávicím ústrojím.

Výhody plnotučného mléka

Na trhu existuje řada kojeneckých mlék. Mnohá z nich se ale na rozdíl od Kendamilu kvůli úsporám už v základu vyrábějí z odstředěného mléka. Obsah tuku se pak takzvaně dohání přidáváním tuků rostlinných. Jenže je to právě mléčný tuk, díky kterému je možné přiblížit se poměru mastných kyselin tak, jak je tomu v mateřském mléku. Odborníci tento poměr uvádějí takto: nasycené 37 %, mononenasycené 47 % a polynenasycené 16 %. Při porovnání s ostatními mléky na českém trhu je tento poměr v Kendamilu mateřskému mléku nejblíže: 33 % nasycené, 45 % mononenasycené a 22 % polynenasycené mastné kyseliny.

Nebude miminko tloustnout?

Některé maminky se bojí, aby jejich miminko po plnotučném mléce nezačalo příliš přibírat na váze. Můžeme je ubezpečit, že nebude. Právě naopak. Jak ukázaly výsledky systematického přehledu a metaanalýzy uveřejněné v odborném časopisu The American Journal of Clinical Nutrition v únoru 2020, nemá konzumace plnotučného mléka nepříznivý vliv ani na hmotnost, ani na složení těla dětí. Naopak je spojená s nižším rizikem vzniku obezity. V mléce Kendamil dostane děťátko všechny potřebné živiny, protože jeho složení je silně inspirované mateřským mlékem. Plnotučné mléko obsahuje 26 % tuku a 74 % bílkovin. Abychom dosáhli hladiny bílkovin tak, jak je tomu v mateřském mléce, obsahuje receptura Kendamilu také vyvážený podíl mléka odstředěného. Jedině tak vznikne správný poměr mezi obsahem bílkovin a mléčného tuku, přičemž všechny výhody plnotučného mléka zůstanou zachovány.

Zdroje:

  • Whole milk compared with reduced-fat milk and childhood overweight: a systematic review and meta-analysis in The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 2, February 2020, Pages 266–279, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz276
  • Manios Y et al. Effect of milk fat-based infant formulae on stool fatty acid soaps and calcium excretion in healthy term infants: twou double-blind randomised cross-over trials. BMC Nutrition 2020; 6:46.
  • DeBoer MD, Agard HE, Scharf RJ. Milk intake, height and body mass index in preschool children. Arch Dis Child 2015;100(5):460–5.
  • Scharf RJ, Demmer RT, DeBoer MD. Longitudinal evaluation of milk type consumed and weight status in preschoolers. Arch Dis Child 2013; 98:335–40.
  • Charvet A, Huffman FG. Beverage intake and its effect on body weight status among WIC preschool-age children. J Obes 2019; 2019:3032457.
  • Acharya K, Feese M, Franklin F, Kabagambe EK. Body mass index and dietary intake among Head Start children and caregivers. J Am Diet Assoc 2011;111(9):1314–21.
  • Barba G, Troiano E, Russo P, Venezia A, Siani A. Inverse association between body mass and frequency of milk consumption in children. Br J Nutr 2005;93(1):15–19.
  • Barbiero SM, Pellanda LC, Cesa CC, Campagnolo P, Beltrami F, Abrantes CC. Overweight, obesity and other risk factors for IHD in Brazilian schoolchildren. Public Health Nutr 2008;12(5):710–15.
  • Beck AL, Heyman M, Chao C, Wojcicki J. Full fat milk consumption protects against severe childhood obesity in Latinos. Prev Med Rep 2017; 8:1–5.
  • Eriksson S, Strandvik B. Food choice is reflected in serum markers and anthropometric measures in healthy 8-yr-olds. Eur J Clin Nutr Met 2010;5: e117–e24.
  • Carnielli VP, Luijendijk IHT, Van Goudoever JB, et al. Feeding premature newborn infants palmitic acid in amounts and stereoisomeric position similar to that of human milk: effects on fat and mineral balance. Am J Clin Nutr. 1995;61(5):1037–42. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.5.1037.
  • Carnielli VP, Luijendijk IHT, Van Goudoever JB, et al. Structural position and amount of palmitic acid in infant formulas: effects on fat, fatty acid, and mineral balance. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1996;23(5):553–60. https://doi.org/10.1097/00005176-199612000-00007.
  • Kennedy K, Fewtrell MS, Morley R, et al. Double-blind, randomized trial of a synthetic triacylglycerol in formula-fed term infants: effects on stool biochemistry, stool characteristics, and bone mineralization. Am J Clin Nutr.1999;70(5):920–7. https://doi.org/10.1093/ajcn/70.5.920.
  • López-López A, Castellote-Bargalló AI, Campoy-Folgoso C, et al. The influence of dietary palmitic acid triacylglyceride position on the fatty acid, calcium and magnesium contents of at term newborn faeces. Early Hum Dev. 2001;65(SUPPL. 2). https://doi.org/10.1016/S0378-3782(01)00210–9.
  • Lucas A, Quinlan P, Abrams S, Ryan S, Meah S, Lucas PJ. Randomised controlled trial of a synthetic triglyceride milk formula for preterm infants.Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 1997;77(3):178–85. https://doi.org/10.1136/fn.77.3.F178.
Prohlášení cookies
Top