Plnotučné mléko obsahuje nejen tuk, který pro miminka představuje potřebný zdroj energie, ale i další biologicky důležité látky. Studie přitom ukázaly, že jeho konzumace nemá negativní vliv na hmotnost dětí. Maminky se proto nemusejí bát, že by kvůli tomu jejich miminka začala přibírat na váze. Naopak můžou využít všech skvělých vlastností, které plnotučné mléko nabízí. Díky jeho obsahu v kojeneckých formulích miminka lépe vstřebávají vápník a mají měkčí stolici. Lépe a déle také spí, takže spokojení jsou nejen mrňouskové, ale i jejich rodiče.
Jednou z nejdůležitějších živin obsažených v mateřském mléce je tuk. Ten se v něm vyskytuje v podobě drobných kuliček obalených lipo-proteinovou membránou. Kojenci z něj získávají nejen energii, ale je významný také z hlediska jejich vývoje. Tuky poskytují například esenciální mikronutrienty (vitamíny A, D, E, K a polynenasycené mastné kyseliny – PUFA) a jsou významné také z hlediska podpory gastrointestinálních funkcí a lipidového a lipoproteinového metabolismu.
A nejen to – tuky mají vliv také na vývoj imunity. Od poloviny 20. stolení se ale při výrobě mléčné kojenecké výživy kvůli šetření mléčný tuk nahrazuje rostlinnými oleji. Proč? Protože jsou zkrátka levnější. Běžná komerčně vyráběná kojenecká mléka proto často neobsahují biologicky důležité látky mléčného tuku nebo se do nich následně musí přidávat ve formě MFGM (Milk Fat Globule Membrane; česky = membrána mléčných kuliček).
Základem kojeneckého mléka Kendamil je kvalitní plnotučné kravské mléko, a proto se do něj již žádný mléčný tuk přidávat nemusí. Pro miminka je tento tuk lehce stravitelný a díky plné mléčné chuti jim toto mléko také chutná. Kendamil, jakožto plnotučná mléčná receptura, obsahuje vyšší podíl kyseliny palmitové na pozici sn-2. Takové složení více odpovídá unikátní struktuře tuků mateřského mléka, což napomáhá vstřebávání vápníku a kyseliny palmitové.
Ukázalo se, že množství vápníku vylučovaného ve stolici kojenců, kteří dostávali mléčný tuk, bylo nízké, což znamená, že se lépe vstřebává a dochází k lepší mineralizaci kostí, přičemž ve stolici pozorovaných kojenců bylo nižší i množství palmitátových (vápenatých) mýdel. Receptura mléka Kendamil zajišťuje, že se ve střevech miminek toto mýdlo tak, jak je tomu v případě některých rostlinných tuků, netvoří. Jejich stolice je tedy měkčí, čímž se mimochodem snižuje i riziko zácpy. Takové děťátko méně pláče a více spí. A spánek? Ten je důležitý nejen pro vývoj dítěte, ale také pro rodiče. Protože pouze dobře vyspaný rodič může být spokojený rodič. A protože je živočišný tuk mnohem lépe stravitelný než rostlinné tuky, je Kendamil vhodný i pro děti s citlivějším trávicím ústrojím.
Na trhu existuje řada kojeneckých mlék. Mnohá z nich se ale na rozdíl od Kendamilu kvůli úsporám už v základu vyrábějí z odstředěného mléka. Obsah tuku se pak takzvaně dohání přidáváním tuků rostlinných. Jenže je to právě mléčný tuk, díky kterému je možné přiblížit se poměru mastných kyselin tak, jak je tomu v mateřském mléku. Odborníci tento poměr uvádějí takto: nasycené 37 %, mononenasycené 47 % a polynenasycené 16 %. Při porovnání s ostatními mléky na českém trhu je tento poměr v Kendamilu mateřskému mléku nejblíže: 33 % nasycené, 45 % mononenasycené a 22 % polynenasycené mastné kyseliny.
Některé maminky se bojí, aby jejich miminko po plnotučném mléce nezačalo příliš přibírat na váze. Můžeme je ubezpečit, že nebude. Právě naopak. Jak ukázaly výsledky systematického přehledu a metaanalýzy uveřejněné v odborném časopisu The American Journal of Clinical Nutrition v únoru 2020, nemá konzumace plnotučného mléka nepříznivý vliv ani na hmotnost, ani na složení těla dětí. Naopak je spojená s nižším rizikem vzniku obezity. V mléce Kendamil dostane děťátko všechny potřebné živiny, protože jeho složení je silně inspirované mateřským mlékem. Plnotučné mléko obsahuje 26 % tuku a 74 % bílkovin. Abychom dosáhli hladiny bílkovin tak, jak je tomu v mateřském mléce, obsahuje receptura Kendamilu také vyvážený podíl mléka odstředěného. Jedině tak vznikne správný poměr mezi obsahem bílkovin a mléčného tuku, přičemž všechny výhody plnotučného mléka zůstanou zachovány.
Zdroje: