Tuky jsou důležitou součástí mateřského mléka a hned po laktóze jsou v něm druhou největší pevnou složkou. Výzkumy ukazují, že je třeba pečlivě vybírat zdroje tuků, které používáme v kojeneckých recepturách tak, abychom zajistili optimální růst dítěte. Vědci doporučují u kojeneckých receptur zvážit užití mléčného tuku. Naše poznatky a výzkum nás proto vedly k návratu k plnotučnému mléku s méně oleji. Plnotučné kravské mléko má přirozený obsah mléčného tuku. Díky této plnotučné mléčné receptuře má Kendamil navíc příjemnou mléčnou chuť, kterou si miminka zamilují.
Zdroje:
Delplanque B & Baudry C (2015) Dairy fat in infant formula. Eur J Lipid Sci Technol 117: 1487–1488.
Nebude. Podle výsledků současných studií nemá konzumace plnotučného mléka nepříznivý vliv ani na hmotnost, ani na složení těla dětí.
Zdroje:
Vanderhout SH. et al. Whole milk compared with reduced-fat milk and childhood overweight: a systematic review and meta-analysis AJCN 2020;111(2):266-279
Obě řady jsou vysoce kvalitní. Nad dodržováním norem a správných postupů na farmách, který pochází mléko pro jejich výrobu, bdí britská organizace Red Tractor. Certifikát této společnosti znamená to, že vše, co farmáři vyprodukovali, bylo vyrobeny zodpovědně, bezpečně a pochází od zvířat, o které bylo dobře postaráno. Řada BIO Nature je navíc opatřena certifikátem BIO kvality, což znamená, byla vyrobena v souladu se zásadami ekologické produkce a v žádné fázi jejich výroby nebyla použita umělá hnojiva nebo GMO suroviny.
Přehled důkazů z devíti studií také ukázal, že užití palmového oleinu (tekutá složka palmového oleje) v kojeneckých recepturách může mít nezamýšlené následky včetně sníženého střevního vstřebávání tuků a vápníku. Používání palmového oleje by nemuselo být etické, zejména proto, že může podporovat masivní kácení původních lesů v oblastech, kde se palma olejná pěstuje.
Zdroje:
Koo WW (2006) Palm olein in the fat blend of infant formulas: effect on theintestinal absorption of calcium and fat, and bone mineralization. J Am CollNutr, 2006. 25(2): p. 117-22
Derbyshire EJ (2017) Palm Oil: Feeding the Next Generation on Unethical Oils? NHD Mag Issue 120: 34-36.
DHA (kyselinu dokosahexaenovou) - omega 3 kyselinu získáváme z oleje z mořských řas. Zatímco většina lidí se domnívá, že ryby produkují své vlastní omega-3 kyseliny, je to právě řasa v jejich potravě, která z nich činí bohatý zdroj těchto kyselin. Tato alternativa rybího oleje je získávána z obnovitelných a udržitelných zdrojů, přechod na něj tak pomáhá zachránit drahocenné světové zásoby mořských plodů.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/algae-oil#omega-3-basics
Harwood JL. Algae: Critical Sources of Very Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids. Biomolecules. 2019;9(11):708.
Pokud je miminko zdravé a dobře prospívá, bude mu vyhovovat jak klasická řada mlék Kendamil, tak i řada BIO Nature. Kendamil Kozí je alternativa pro děti, která mají citlivější bříška. Kozí mléko přirozeně obsahuje vysoký podíl A2 beta-kaseinu, což má za následek, že se v žaludku vytváří jemnější hmota, která je lépe stravitelnější než A1 beta-kasein.
K velkým výhodám kozího mléka patří to, že ve srovnání s kravským mlékem je v něm až 6× víc prebiotických oligosacharidů a také HMO (Human Milk Oligosaccharides), což jsou oligosacharidy mateřského mléka, které jsou mimo jiné potravou pro probiotické bakterie.
Ne. Používání kozího mléka namísto kravského při alergii na bílkoviny kravského mléka problém neřeší. Díky vyššímu obsahu A2 beta-kaseinu je sice uvažováno o nižší alergenicitě, nicméně kozí mléko alergizující složky obsahuje. Navíc miminka trpící alergií na bílkovinu kravského mléka mívají často i další druhy alergií a existuje vysoká pravděpodobnost, že pokud mají alergii na bílkoviny kravského mléka, budou alergická i na bílkoviny, které obsahuje mléko kozí.
Rozhodně ne. I když jeho základ tvoří poctivé plnotučné kozí mléko, je stejně jako v případě kravského mléka, které používáme do ostatních řad dětské prémiové výživy, zpracované tak, aby jej bez problémů strávili kojenci a malé děti. Mléko používané do dětské výživy prochází výrobním procesem, který jeho použití na rozdíl od nezpracovaného mléka v dětské výživě umožnuje. Proces je natolik šetrný, že si mléko zachová všechny přednosti kozího mléka, ale zbaví jej mimo jiné i typické kozí „vůně“, takže dětem následně také chutná.
A2 mléko pochází pouze od savců, která po rodičích zdědila jistý gen. Jeho konzumace může být pro člověka lépe stravitelnější než A1 mléko (mléko, které obsahuje směs A1 a A2 beta-kaseinu). Toto mléko může pocházet jak od krav, tak od jiných savců. Takovíto jedinci se od ostatního stáda musí chovat odděleně, aby při dojení nedošlo ke kontaminaci jejich mléka mlékem běžným. Například většina evropských krav tento gen nemá. Na rozdíl od jiných zvířat mají kozy tento gen přirozeně, takže jejich mléko je přirozeně A2.