Příprava kojeneckého mléka se může zdát složitá, nicméně při dodržení několika důležitých pravidel je to v podstatě hračka. Aby malý drobek rostl a prospíval, je zapotřebí dbát především na hygienu a správné dávkování. Jak tedy na to?
Proč? Protože kojenci jsou velice citliví na jakoukoli bakteriální nákazu. Lahvičku i savičku sterilizujte varem ve vodě 3–5 minut nebo párou v parním sterilizátoru. Tento proces vydrží jak skleněné, tak plastové kojenecké lahvičky. Na cestách můžete použít speciální sterilizační roztok nebo tablety.
Proč kojeneckou vodu? Voda z kohoutku může, ale také nemusí odpovídat normám pro kojence. Balené kojenecké vody označené jako „vhodná pro přípravu kojenecké stravy“ nebo „kojenecká voda“ jsou přísně kontrolované a mají nízký obsah dusičnanů. Převařenou vodu nenechávejte stát déle, protože by se mohla stát živnou půdou pro bakterie. A proč nepoužívat chemicky změkčenou nebo opakovaně převařenou vodu? „Daní“ za chemicky změkčenou vodu bez vodního kamene je vyšší obsah sodíku, který ale není vhodný pro lidský organismus. Každá voda také obsahuje minerály a jiné prvky, které se varem mění v látky, které pro nás až tak příznivé nejsou. Varem navíc dochází k odpařování vody, takže by se jejich koncentrace zvýšila. A opakovaným varem se všechno násobí.
Doporučené dávkování a poměry najdete na každém balení mléka. V každém je samozřejmě také odměrka. Abyste miminku dopřáli to nejlepší, je třeba dodržet způsob přípravy i doporučené dávky. Pokud byste mléko namíchali příliš „řídké“, miminko sice vypije požadované množství, ale bude trpět nedostatkem živin. Pokud byste mu naopak chtěli dopřát a namíchali u mléko „hustší“, můžete mu také uškodit. Na daný objem tekutin by přijalo příliš mnoho bílkovin, které by zatížily jeho ledviny, a pokud byste to dělali pravidelně, mohli byste mu je i poškodit. Ideální teplota vody pro smíchání s mléčným práškem je 37 °C. V příliš chladné vodě se prášek může hůře rozpouštět.
Než dáte připravené mléko miminku, vždy nejprve zkontrolujte jeho teplotu na vašem zápěstí tak, že na něj odkápnete několik kapek. Pokud je to zapotřebí, ochlaďte mléko v lahvičce na teplotu vhodnou k pití, například pod proudem studené vody.
Pokud připravenou dávku nespotřebujete do 2 hodin, zlikvidujte ji. Připravené mléko znovu nikdy neohřívejte. Proč? Mléko připravené ke konzumaci má teplotu lidského těla, tedy zhruba 37 °C, což je ideální živný roztok pro bakterie, které by se v něm mohly rozmnožit. Připravujte proto vždy jen tolik mléka, kolik hned spotřebujete. Mléko si také nikdy nepřipravujte dopředu, ani kdybyste je skladovali v lednici.