fbpx
logo

Kendamil Nutricare je jedním ze světových lídrů ve vývoji a výrobě kojeneckého mléka a kaší.

Výrobní závod Kendal, který se nachází v blízkosti Národního parku Lake District, Velká Británie, vyrábí prémiová mléka a kaše pro kojence Kendamil prvotřídní kvality již více než 50 let.

Distributor: Health Academy s.r.o., Zbraslavská 22/49, Praha 5, 159 00

e-mail: info@healthfactory.cz

telefon: +420 608 560 909

Benefity plnotučného mléka

Kendamil.cz / Nezařazené  / Benefity plnotučného mléka

Benefity plnotučného mléka

To, že je kojení přínosné pro dítě i pro matku, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska, je všeobecně známé. Výhradně kojení dětí je proto doporučováno alespoň do šesti měsíců jejich věku. Bohužel však méně něž 17 % žen ve Velké Británii dokáže po celou tuto dobu pouze kojit, aniž by muselo dítě přikrmovat. A právě v těchto situacích je nutné najít adekvátní alternativu.

Obsah tuku v plnotučném kravském mléce (viz tabulka) se téměř rovná obsahu v mateřském mléce. Studie ukazují, že mléčný tuk obsahuje asi 400 různých mastných kyselin, což z něj činí nejsložitější ze všech přírodních tuků.

Základem je plnotučné kravské mléko

Pokud je plnotučné mléko použito jako základ kojenecké výživy, není nutné vzhledem k přirozené přítomnosti tuků v něm přidávat tolik rostlinných olejů, jako je tomu u jiných mlék. V této souvislosti je třeba zmínit, že nedávno bylo používání rostlinných olejů v umělých mlécích zpochybněno, a to z toho důvodu, že mohou ovlivnit rovnováhu kyseliny palmitové, která je nezbytnou složkou tkáňových lipidů kojence. Použití rostlinných olejů v umělém mléce je také spojeno se sníženou absorpcí tuku a vápníku a s tvrdší stolicí. Jejich používání v neposlední řadě provází etický problémem, který souvisí kácením deštných pralesů a zakládáním monokulturních palmových plantáží.

Plnotučné kravské mléko je dobrým zdrojem vitaminů B, včetně B2 (riboflavin) a B12, minerálů a dalších prvků: jódu, draslíku a fosforu (viz tabulka). Výzkum ukázal, že využitelnost vitamínu B12 je u kravského mléka podstatně vyšší než u ekvivalentního množství cyanokobalaminu, tedy syntetické formy tohoto vitamínu. Mléko je také důležitým zdrojem cholinu, tedy základní živiny, která přispívá k růstu a rozvoji novorozence. Kravské mléko dále obsahuje více L-karnitinu než lidské mléko. Ten je důležitý pro výrobu energie a je soustředěn v tkáních, jako je kosterní a srdeční sval.

Celá řada živin přítomných v plnotučném kravském mléce je dobrým základem pro umělé kojenecké mléko. Pokud jde o samotné kravské mléko, to obsahuje méně železa, než by bylo zapotřebí, a proto jsou umělá mléka o železo a další živiny, včetně vitamínu D, obohacena. Nedostatek železa je částečně důvodem, proč se tekuté kravské mléko během prvních dvanácti měsíců života dítěte k jeho výživě nedoporučuje.

V současné době bohužel existuje tendence spojovat kravské mléko s alergií (CMA). Závěry z nejnovější studie EuroPrevall (Výskyt, cena a základ potravinové alergie v Evropě) však ukázaly, že se alergie na kravské mléko vyskytuje u méně než jednoho procenta dětí mladších dvou let.

Lidský mléčný tuk přirozeně obsahuje kyselinu palmitovou, která je esterifikována na polohu beta triglyceridů (sn-2 vazba), přičemž právě tato forma má příznivý vliv na metabolismus mastných kyselin a absorpci vápníku a zlepšuje kostní tkáň, konzistenci stolice a mikrobiologii střev. Vazba sn-2 je také považována za zvláště důležitou pro trávení a při absorpci tuku. Většina umělých mlék, která používají rostlinné oleje coby hlavní zdroj tuku, však v současnosti obsahuje kyselinu palmitovou s vazbami sn-1 a sn-3 umístěnými na vnějších nebo alfa polohách, a ty mohou nepříznivě ovlivňovat vstřebávání tuku ve střevě.

Od poloviny 20. století byl kravský mléčný tuk z umělého mléka postupně odstraňován a byl nahrazen rostlinnými oleji. Nejnovější studie však naznačují, že mléčný tuk smíchaný s nižším množstvím rostlinných olejů může být tím nejlepším způsobem, jak se co nejvíce přiblížit složení, struktuře a fyziologickým vlastnostem tuků lidského mateřského mléka.

Kombinované použití různých lipidových zdrojů také napomáhá vyrovnávat poměr mastných kyselin, zejména kyseliny laurové, kyseliny myristové a kyseliny palmitové. Stejně tak důležité je i to, že je užita kyselina palmitová převážně v esterifikovaných sn-2 polohách triglyceridů.

Tuk plnotučného kravského mléka obsahuje řádu látek, které jsou v něm rozpustné. Patří mezi ně vitamíny A, D, E a K, karotenoidy a fytosteroly. V mléčném tuku je dále přítomno spektrum bioaktivních složek včetně lipofilních antioxidantů, jako jsou konjugovaná kyselina linolová (CLA), koenzym Q10 a fosfolipidy, přičemž je mléčný tuk obecně považován za nejsnadněji stravitelný tuk v lidské stravě. Obzvláště CLA si zaslouží zvláštní pozornost díky jejím schopnostem regulovat imunitní a zánětlivé reakce.

Plnotučné kravské mléko představuje dobrý zdroj živin, zejména vitamínu B2 (riboflavinu), B12, jódu, draslíku, fosforu, cholinu či L-karnitinu.

I když jsou přínosy kojení nesporné, je nutné vědět, že pro ženy, které kojit nemohou, existuje přirozená alternativa. V těchto případech jsou to britská plnotučná smetanová umělá mléka. Ta poskytují dobrou základnu živin, což znamená, že je není zapotřebí zbytečně příliš obohacovat, a to zejména o rostlinné oleje.

 

 

Tabulka: Nutriční profil mléka (na 100 ml)

  Mléko plnotučné, pasterizované, obyčejné (průměrné) Mléko polotučné, pasterizované, obyčejné (průměrné) Lidské mléko, vyzrálé (odleželé)
Voda (g) 87,6 89,4 87,1
Energie (kcal) 63 46 69
Tuk (g) 3,6 1,7 4,1
Nasycený tuk (g) 2,3 1,1 1,9
Uhlohydrát (g) 4,6 4,7 7,2
Bílkoviny (proteiny) (g) 3,4 3,5 1,3
Vitamíny
Biotin (µg) (vitamín H nebo B7) 2,5 3 0,7
Kyselina listová (µg) 8 9 5
Niacin mg (vitamín B3 nebo PP) 0,2 0,1 0,2
Retinol (µg) (vitamín A1) 36 19 58
Vitamín B1 (mg) 0,03 0,03 0,02
Vitamín B12 (µg) 0,9 0,9 Tr
Vitamín B2 (mg) 0,23 0,24 0,03
Vitamín B6 (mg) 0,06 0,06 0,01
Vitamín C (mg) 2 2 4
Vitamín E (mg) 0.06 0.04 0.34
Vitamín K (µg) 0,6 NR NR
Anorganické látky
Vápník (mg) 120 125 34
Chlorid (mg) 89 87 42
Měď (mg) Tr Tr 0,04
Jód (µg) 31 30 7
Železo (mg) 0,02 0,03 0,07
Hořčík (mg) 10 10 3
Fosfor (mg) 96 96 15
Draslík (mg) 157 162 58
Selen (µg) 1 1 1
Sodík (mg) 42 44 15
Zinek (mg) 0,5 0,5 0,3

Zdroj: CoFID (2015)

NR – Not Reported („nenaměřeno“)

Tr- Trace („stopové množství“)

Klíčové body:

• Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výhradní kojení až do 6 měsíců věku dítěte.

• V současné době po tuto dobu ve Velké Británii výhradně kojí děti méně než 17 % matek.

• Za ukončením kojení stojí řada důvodů, například fyziologické či zdravotní problémy.

• V případech, kdy kojení není možné, jsou zapotřebí vhodné alternativy.

• Plnotučná umělá mléka poskytují vynikající základnu živin s širokým spektrem mastných kyselin.

• Zdroje lipidů musí být pečlivě vybrány tak, aby co nejlépe napodobovaly mateřské mléko; vhodné se v této souvislosti jeví využití kravského mléčného tuku.

 

Tato recenze byla podpořena společností Kendal Nutricare Ltd., nicméně článek byl napsán nezávisle a jeho obsah odráží pouze názor autorky.

 

Dr. Emma Derbyshire, nezávislá konzultantka

Dr. Emma Derbyshire je vedoucí pracovnicí společnosti Nutritional Insight Ltd, která poskytuje nezávislé poradenství pro průmysl, vládu, vydavatele a PR agentury. Specializuje se na výživu a veřejné zdraví, výživu matky a dítěte a na funkční potraviny. Autorka pravidelně přispívá do vědeckých časopisů a odborných médií.

www.nutritionalinsight.co.uk

Zdroj: https://www.kendalnutricare.com/app/uploads/2017_NHDMag_Infant-Milk-Innovations.pdf

 

Důležité upozornění: Kojení je nejlepší způsob, jak vyživovat vaše dítě. 

 

Neváhejte a nakupujte v našem eshopu!